راهنمای انتخاب (منبع تغذیه) پاور کیس مناسب
هیچ وسیلهی الکترونیکی بیشک بدون تأمین انرژی کار نخواهد کرد. در دنیای امروز با پیشرفت تکنولوژی ما شاهد این بوده و هستیم که تامین انرژی این قطعات الکترونیکی یکی از موارد مهمی است که در حوزه تکنولوژی اهمیت ویژهای دارد. یکی از این لوازم الکترونیکی که در دنیای امروز جایگاه ویژهای پیدا کرده است، کامپیوتر و سیستمهای رایانهای هستند. همانطور که تأمین انرژی دیگر قطعات الکترونیکی از اهمیت بالایی برخوردار است تأمین انرژی کامپیوتر نیز مسئله بسیار مهمی است که باید به آن توجه داشته باشید. متأسفانه برخی افراد هستند که وقت زیادی را برای انتخاب کارت گرافیک و هارد و رم و... میگذارند ولی وقتی به منبع تغذیه میرسند بهسادگی از کنار آن رد میشوند. انتخاب یک پاور کیس مناسب میتواند در عملکرد سیستم رایانه شما نیز تأثیر بسزایی داشته باشد. این مقاله که توسط تیم سورس کامپیوتر تهیه شده است راهنمای خرید منبع تغذیه است و شما میتوانید بامطالعه این مقاله یک پاورکیس مناسب برای سیستمتان خریداری کنید. پس اگر شما هم به دنبال راهنمای خرید منبع تغذیه هستید، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
منبع تغذیه چگونه کار میکند؟
وظیفه منبع تغذیه را میتوان تأمین انرژی الکتریکی مورد نیاز برای قطعههای کامپیوتر دانست. وظیفه اصلی منبع تغذیه تبدیل برق متناوب شهری به یک جریان مستقیم است. سیستمهای الکترونیکی عمدتاً با برق جریان مستقیم کار میکنند؛ برای همین لازم است که برق جریان متناوب شهری را به جریان مستقیم تبدیل کرد. جریان متناوب شهری میتواند مقادیر متفاوتی از جمله ۱۱۰، ۱۱۵، ۲۲۰و ۲۳۰ ولت را داشته باشد. در ایران، برق جریان متناوب شهری ۲۲۰ ولت است و منبع تغذیه شما وظیفه دارد که این برق ۲۲۰ ولتی را به یک جریان مستقیم تبدیل کند. منبع تغذیه یا پاور جریان متناوب را به جریانهای مستقیم ۳٫۳، ۵ و ۱۲ ولت تبدیل میکند. در مدارهای دیجیتالی و الکترونیکی معمولاً از ولتاژهای ۵ و ۳٫۳ استفاده میشود. البته در برخی قطعات مثل فنهای سیستم یا هارد دیسک که نیاز به ولتاژ بیشتری برای کار دارند از ولتاژ ۱۲ ولت استفاده میشود.
واحد اندازه گیری منبع تغذیه؟
واحد اندازهگیری منبع تغذیه وات است. وات را میتوان اصلیترین واحد برای سنجش میزان کارکرد یک پاور کامپیوتر دانست. قطعههای کامپیوتری هرکدام مقدار وات مشخصی دارند؛ هرکدام از این قطعات مقدار انرژی مشخصی را برای کار کردن مصرف میکنند. همانطور که واحد اندازهگیری منبع تغذیه وات است، واحد اندازهگیری دیگر قطعات کامپیوتر نیز بر اساس وات هستند.
شاید برای شما جالب باشد که برخی قطعات کامپیوتر میزان مصرف انرژی متغیری دارند؛ برای مثل وقتیکه سیستم خنک است و فن بهآرامی کار میکند میزان کمتری انرژی مصرف میکند؛ برعکس این موضوع نیز صادق است. برای مثال اگر سیستم کامپیوتر شما داغ شود و فن شروع به کار کند میزان انرژی مصرفی در فن به حداکثر میرسد.
تأثیر وات و قدرت پاور و ارتباط آن با مصرف قطعات کیس
همانطور که گفته شد بر اساس قطعههای نصب شده بر روی کامپیوتر شما و میزان حرفهای بودن یا ساده بودن آن ممکن است مصرف انرژی متفاوت باشد. برای مثال در میان لوازم گیمینگ، یک کارت گرافیک گیمینگ که دارای تعداد فن بیشتری نسبت به یک کارت گرافیک ساده اداری است، میزان انرژی بیشتری مصرف میکند تا کار کند.
به همین منظور میتوان میزان انرژی مصرفی را ازلحاظ حرفهای بودن و ساده بودن سیستمها به سه دسته تقسیم کرد؛ این دستهها شامل موارد زیر هستند:
o میانگین مصرف سیستمهای حرفهای ۶۰۰ الی ۸۰۰ وات:
همانطور که گفته شد سیستمهای حرفهای انرژی بیشتری را برای انجام صحیح امور لازم دارند. کامپیوترهایی مثل کامپیوترهای گیمینگ، طراحی و دیگر سیستمهایی که بهصورت حرفهای هستند و با آنها کارهای تخصصی انجام میشود، نیازمند وات بالایی هستند؛ میانگین وات این سیستمها ۶۰۰ الی ۸۰۰ وات است.
o میانگین مصرف سیستمهای نیمهحرفهای ۳۵۰ الی ۵۰۰ وات:
دسته بعدی در سیستمهای کامپیوتری بر اساس میزان مصرف وات سیستمهای نیمهحرفهای هستند. از این سیستمها معمولاً برای ساخت تصاویر و ویدیوهای با کیفیت معمولیتر، انجام بازیهای کامپیوتری با گرافیک معمولی و طراحیهای ساده و مشاهده فیلمهای با کیفیت استفاده میشود. این سیستمها نسبت به سیستمهای حرفهای به این دلیل که قطعات استفاده شده در آن سادهتر بوده مصرف انرژی کمتری دارند. سیستمهای نیمهحرفهای بهطور میانگین ۳۵۰ الی ۵۰۰ وات انرژی مصرف میکنند.
o میانگین مصرف سیستمهای متوسط ۱۵۰ الی ۳۵۰ وات:
و اما دسته آخر در سیستمهای کامپیوتری بر اساس مصرف انرژی سیستمهای متوسط هستند. از این سیستمها معمولاً برای استفاده موارد روزمره و کارهای اداری انجام میشود. اکثر سیستمهای ادارهها در این دسته از کامپیوتر قرار میگیرند. با توجه به اینکه از این کامپیوترها استفاده حرفهای و از قطعات حرفهای استفاده نمیشود میزان وات کمتری نسبت به سایر دستهها دارند. میانگین مصرف سیستمها متوسط ۱۵۰ الی ۳۵۰ وات است.
استانداردها و ابعاد منبع تغذیه
یکی از مواردی که با آن منابع تغذیه مختلف کامپیوتر را مقایسه میکنند استانداردها هستند. در این قسمت از راهنمای خرید منبع تغذیه میخواهیم استانداردهای مختلف را برای شما عزیزان شرح دهیم. استانداردها بیانگر کانکتورها و ابعاد منبع تغذیه یا پاور میشوند. منابع تغذیه دارای استانداردهای متفاوتی هستند که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم. این استانداردها عبارتاند از:
• استاندارد AT: این استاندارد در سال ۱۹۸۴ توسط شرکت IBM معرفی شد. این پاورها ولتاژها ۵ و ۱۲ را تولید میکنند.
• استاندارد ATX: این استاندارد در سال ۱۹۹۶ توسط شرکت اینتل معرفی شد. این استاندارد به سرعت جای منابع تغذیه با استاندارد AT را گرفتند. ابعاد این استاندارد با استاندارد AT بسیار متفاوت بود. به این صورت که استاندارد AT در کیسهای جدید جا نمیشدند. منابع تغذیه با استاندارد ATX به اندازهی ۱۵۰ میلیمتر عرض، ۸۶ میلیمتر ارتفاع و ۱۴۰ میلیمتر عمق هستند.
• استاندارد LFX12V: حرف L در ابتدای این استاندارد به معنی LOW Profile است. از این منابع تغذیه با این استاندارد در کامپیوترهایی استفاده میشود که ارتفاع کمتری نسبت به کامپیوترهای استاندارد ATX دارند. ابعاد منبع تغذیه برابر ۱۵۰ میلیمتر عرض بزرگتر و ۱۰۱٫۶ میلیمتر عرض کوچکتر هستند.
• استاندارد CFX12v: حرف C در ابتدای این استاندارد به معنی compact است. شکل پاور در این استاندارد به صورت L شکل است. در این استاندارد به جز عرض مابقی اندازهها با استاندارد ATX برابر هستند. در این استاندارد اندازهها عبارتند از: ۱۵۰ میلیمتر عرض بزرگتر و ۱۰۱٫۶ میلیمتر عرض کوچکتر است.
• استاندارد TFX12v: حرف T در ابتدای این استاندارد به معنی Thin است. ابعاد در این استاندارد برابر ۶۵ میلیمتر عرض، ۸۵ میلیمتر ارتفاع و ۲۱۰ میلیمتر ارتفاع هستند.
مزایای انتخاب پاور متناسب با سخت افزار
یکی از فاکتورهای مهم در راهنمای خرید منبع تغذیه این است که منبع تغذیهای که خریداری میکنید با سخت افزار سیستم شما همخوانی داشته باشد. انتخاب صحیح پاور بر اساس سخت افزار سیستم مزیتهایی دارد که از مهمترین آن میتوان به عملکرد بهتر قطعات اشاره کرد. این موضوع ساده است که اگر انرژی قطعات بهصورت درست تأمین شود هیچیک از قطعات کامپیوتر شما برای کار کردن به مشکل نخواهند خورد. از مزایای اصلی استفاده از منبع تغذیه مناسب با قطعات سختافزاری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
o عملکرد بهتر قطعات سخت افزاری؛
o کاهش مصرف انرژی کامپیوتر؛
o تثبیت طول عمر قطعات سخت افزاری؛
o آیندهنگری در ارتقای قطعات سخت افزاری.
جمعبندی
در این مقاله که راهنمای خرید منبع تغذیه است به شما توضیحاتی را در مورد منبعهای تغذیه دادیم. در این مقاله در ابتدا در مورد خود منبع تغذیه، نحوه عملکرد و واحد اندازهگیری آن صحبت کردیم. سپس در این راهنمای خرید منبع تغذیه به استانداردهای مختلف منبع تغذیه پرداختیم. با آشنایی بیشتر با منبعهای تغذیه شما میتوانید یک انتخاب مناسب برای خرید منبع تغذیه یا پاور کیس داشته باشید. همچنین اگر قصد خرید منبع تغذیه را دارید، میتوانید این قطعه مهم را با دریافت ضمانت اصالت از سایت ما خریداری کنید. برای مشاهده محصولات فروشگاه ما در حوزه منبع تغذیه کافی است به فروشگاه سایت ما مراجعه کنید و با چند کلیک ساده این محصول را خریداری کرده و در جلوی درب منزل یا محل کارتان تحویل بگیرید.
از شما عزیزان برای همراهی تا انتهای این مقاله سپاسگزاریم.